Ergonomisch dragen: Ondersteunen

Eén van de hoofdlijnen waar ik op let is of het kindje goed wordt ondersteunt door de drager. Waarbij het woord ‘ondersteunen’ het precies goed zegt.

Vooropgesteld dat (ge)dragen (worden) in veel gevallen voor ouder en kind fijner is dan niet dragen zijn er wel minder goede opties en betere opties.

In het linker voorbeeld zit het kindje in de drager. Doordat de drager een hard rugpand heeft en hij ver doorloopt langs het hoofd van het kindje kan hij/zij niet zoveel. Hierdoor lijkt hij/zij ook een beetje in deze houding gedwongen te worden, waardoor de enige mogelijkheid is om deze houding te ondergaan. Je ziet ook dat hij niet meer die mooie bolle rug en opgetrokken knietjes heeft van de vorige foto. Verder kan hij zijn armen niet goed naast zich trekken en kan hij zijn hoofd niet goed meer draaien.

In de rechter foto zie je een draagzak waarbij je heel mooi de houding van de vorige foto terug ziet komen, en het kindje dus echt in zijn natuurlijk houding ondersteunt wordt. Misschien lijkt het dat op de linker foto het hoofdje beter ondersteund wordt, maar dat is niet persé waar. Als je de draagzak aan de rechterzijde goed afstelt wordt het hoofd tot aan de schedelrand goed ondersteund én heeft je kindje de mogelijkheid om zelf zijn of haar hoofd te bewegen. Dit is voor hem of haar veel prettiger.