Vraag en antwoord

Met deze vraag kun je heel veel kanten op, dus ik ga hem beantwoorden op de manier waarbij een paar simpele aanpassingen bij de meeste mensen snel voor verbetering zorgen.

Voor de mensen die het niet weten de Ruck is één van de meest gebruikte knopen die je knoopt met een draagdoek. Maar de tips die ik hieronder geef zijn ook goed toepasbaar op het rugdragen met een draagzak en al helemaal met een halfbuckle draagzak met dus twee doekbanen in plaats van schouderbanden.

De eerste tip is om te zorgen dat je de doek op het bot van je schouders draagt en niet op je nekspieren. Dit doe je door steeds te zorgen dat je de doek niet in je nek terecht komt. Dus spreidt hem bij het voorbereiden van de doek netjes uit. Zorg daarna dat je bij het aanspannen de doek niet steeds richting je nek trekt. En als laatste kun je als je kindje erin zit de doek ook nog uitspreiden over de kop van je schouders zodat de druk goed verdeelt is.

De tweede tip is om te zorgen dat je kindje hoog genoeg op je rug draagt. Dus dat hij/zij ongeveer over je schouder kan kijken en netjes met een bolle rug over jouw bolle bovenrug zit. Het gewicht is dan beter verdeeld, waardoor je rechter loopt en beduidend minder gaat compenseren met al je rug- en schouderspieren.

Als laatste vind ik ook dat Tibetaans afknopen scheelt omdat je het gewicht ook over de borst draagt. Zorg dan wel dat je de schouderbanen niet naar binnen trekt bij het aanspannen, anders draag je weer niet op de kop van je schouders. Ga het maar eens proberen en ik hoop dat ik je hiermee de goede richting in geholpen heb, zo niet dan hoor ik het graag.