Soort stof

Het verschil in materiaal tussen een geweven en rekbare doek is dat het volgende.

Een geweven draagdoek heeft in principe geen rek in de stof zitten. Ik zeg in principe want in sommige gevallen, bijv. bij Jacquard geweven stof is het zo dat er iets diagonale rek in zit. Dit betekend dat de stof iets meegeeft als je diagonaal aan de boven en de onderkant van de doek trekt. Hierdoor vormt hij heel mooi over jouw lijf en dat van je kindje. Een canvas geweven doek geeft helemaal niet mee en een kruiskeper geweven doek zit daar weer tussenin.

Je voelt het verschil heel duidelijk met een rekbare doek. Want als je die aan de boven en onderkant pakt, dan kun je hem een heel eind uitrekken. Deze stof heeft ook wat meer weg van een licht elastisch T-shirt.

Dus wil je weten wat voor doek jij hebt pak hem dan bij de zoom aan de boven- en onderkant. Kun je hem recht naar beneden rekken, dus de twee zomen uit elkaar bewegen, dan is het een rekbare doek. Kun je dat niet, dan is hij geweven. Door dit verschil in stof is er dus ook een verschil in knooptechniek, daarover volgende keer meer.