Vraag en antwoord

Deze keer een stukje (achteraf gezien best en lang stukje) over rugdragen met een draagzak. Het klinkt allemaal heel simpel, maar de draagzak naar je rug draaien mét je allerliefste kleintje er in is toch even net wat anders.

Mijn eerste tip is om een filmpje van jouw merk draagzak op te zoeken op de website van dat merk en eerst te oefenen met een grotere knuffel. De bedoeling is dat je de handelingen goed weet, zodat je daarna niet ineens iets loslaat. Nog een tip, vergeet niet het eruit halen van de knuffel te oefenen 🙂

Er zijn meer methoden, maar waarschijnlijk zal je in dit filmpje iets vergelijkbaars zien als ik hieronder beschrijf.

Je maakt eerst de heup (en eigenlijk tailleband) vast. Daarna zet je de knuffel op je buik/heup, zoals je normaal bij buikdragen ook doet. Je pakt de doekbanen (bij een halfbuckle) of de schouderbanden (bij een fullbuckle) onder de kin van je knuffel vast en je ondersteunt met de andere hand je knuffel.

Hierna ga je je knuffel draaien en tegelijkertijd in een soort skihouding staan waardoor je knuffel op je rug komt te liggen. Bij een fullbuckle schuif je tijdens het draaien al meteen één arm in de schouderband, daarna blijf je verder draaien tot je knuffel op je rug ligt. Je gaat dan (terwijl je de doekbanen/schouderbanden op spanning houdt) je draagzak verder aan doen.

Eruit halen gaat in omgekeerde volgorde.

Wanneer dat allemaal goed lukt ga je het pas met je kindje proberen. Zorg altijd dat je de eerste (paar) keer er iemand bij vraagt die weet wat de bedoeling is zodat diegene mee op kan letten dat je de goede stappen volgt én niet iets per ongeluk loslaat.

Let er na het aanspannen op dat je de draagzak op de juiste hoogte op je rug hebt én dat de heupjes goed gekanteld zijn, zodat je kindje met een mooie bolle rug en een spreid-hurk zit in de draagzak zit.

Krijg je het vertrouwen niet helemaal of zit het gewoon niet lekker, dan kun je altijd een consult boeken bij mij of een andere draagconsulent. Je kunt dan oefenen met een draagpop met een hele realistische gewichtsverdeling én een draagconsulent kan met jou meekijken. Ik weet zeker dat je na zo’n consult geen hand meer te kort hebt en dat de draagzak met wat kleine aanpassingen in het aanspannen echt lekkerder zit.