Ergonomisch dragen: Lichaamstemperatuur en ademhaling

Dit deel van ergonomisch dragen gaat over een optimale lichaamstemperatuur en vrije ademhaling. Dit deel kun je op meerdere manieren benaderen. Hieronder noem ik er één, die ik veel ‘mis’ zie gaan als ik door het park wandel.

Iedereen wil zijn of haar kindje beschermen. Tegen de kou, tegen de zon, of verzin het maar. Zo had ook ik mijn draagjas lekker hoog dicht zodat ze lekker warm zat. Toen ik mijn opleiding had gedaan kwam ik er achter dat toch een minder goed idee is. Heeft Wies er iets aan over gehouden? Dat niet, maar ik ga het nu ook niet zeker meer zo doen.

Wanneer je het hoofd van het kindje afdekt ontstaat er kans op rebreathing, waardoor er eigenlijk te weinig zuurstof is. Dit kennen we allemaal wel van het op de buikslapen. Maar eigenlijk geldt dat voor alle situaties waar je het hoofdje ‘afdekt’. Mijn advies voor het dragen is daarom ook, zorg dat de draagjas tot aan het nekje komt, en dek het hoofdje van je kindje niet af met bijv. een hydrofiele doek voor de zon. Wat je wel kunt doen is een lekker warm mutsje op zetten en bijv. een kolletje op de koude dagen (en voor jezelf een draagjas die boven dicht kan of een sjaaltje). Of zo’n leuk zonnehoedje voor de zonnige dagen. Dan zijn ze toch beschermt tegen de koude of de zon, maar blijft er wel genoeg zuurstof beschikbaar.