Afwijkende heupontwikkeling

Er worden regelmatig kinderen geboren met heupdysplasie, en ook met heupsubluxatie of heupluxatie. Deze groeistoornis heeft als verzamelnaam Dysplastische heupontwikkeling oftewel DHO en in het Engels DDH. Omdat het groeistoornis is houdt een kinderorthopeed de ontwikkeling van de heupen van kinderen met DHO nauwlettend in de gaten. Bij een aantal kinderen gaat DHO vanzelf over en bij anderen wordt een spreider geadviseerd. Bij luxatie kan ook een operatie volgen.

Een spreider moet 23 uur per dag, 7 dagen per week aanblijven en mag alleen af tijdens een badje of het verschonen. Wat betekent, dat veel dingen een extra uitdaging geven. Als draagconsulent ben ik natuurlijk geen expert in DHO, maar door de 2 uur durende scholingsochtend van gisteren hoop ik samen met ouders wel een passende draagoplossing te kunnen vinden. Hierbij houden we rekening met de flexie, de abductie en doen we een aantal concessies in de M-houding om te zorgen dat de doorbloeding goed blijft en de zenuwen niet beknellen. De uiteindelijk drager en draagwijze moet natuurlijk wel altijd door je eigen kinderorthopeed goedgekeurd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *