Klompvoetjes en gips of brace

1 op de 1000 kinderen wordt geboren met klompvoetjes. Hoe het precies ontstaat is onduidelijk maar het advies is om direct na de geboorte te starten met de behandeling volgens de Ponseti methode. Dit betekent dat ouders en hun kindje een drukke periode tegemoet gaan van op en neer reizen naar 1 van de 11 behandelcentra waar hun kindje iedere week opnieuw gegipst moet worden. Na 6 weken wordt dan overgegaan op een brace, die 23 uur per dag en 7 dagen per week gedragen moet worden. Wat betekend dat deze alleen voor het verschonen en een badje afgedaan mag worden.

Tijdens deze hectische periode is het belangrijk om samen een moment van rust te vinden. Ouders kunnen dit vinden in het dragen, waarbij je even lekker dicht bij elkaar bent en er voor de rest niets belangrijk is. Na mijn scholingsmiddag afgelopen zondag hoop ik samen met ouders een goede draagoplossing te vinden waarbij we samen letten op het ondersteunen van het gips, het behouden van de doorbloeding in de benen en het voorkomen van afknelling van zenuwen. Hierbij zullen soms concessies gedaan moeten worden aan de M-houding. Het belangrijkste is toch dat je lekker kunt dragen en dat we zorgen dat het gips of de brace netjes op hun plek blijven. De uiteindelijk drager en draagwijze moet natuurlijk wel altijd door je eigen kinderorthopeed goedgekeurd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *